Het International Documentary Film Festival Amsterdam, kortweg IDFA, staat weer voor de deur. Vanaf 16 november vind je op diverse plaatsen in de hoofdstad vertoningen van internationaal gerenommeerde documentaires.

Jaarlijks worden er ruim 250 creatieve documentaires vertoond: verschillende genres, een politiek geëngageerd programma en veel Europese en wereldpremières. Omdat het lastig kiezen is, stelde Business Insider samen met IDFA een lijst voor je samen.

En mocht je geen tijd hebben om naar Amsterdam af te reizen, dan tippen we ook nog wat docu’s die je via IDFA TV gratis thuis kunt kijken.


1. Abacus: Small Enough to Jail

Geen van de grote Amerikaanse banken hoefde zich in de rechtbank te verantwoorden voor het verstrekken van ‘rommelhypotheken’; ze kwamen er vanaf met schikkingen van miljarden dollars. De kleine bank voor Chinese migranten Abacus in het New Yorkse Chinatown belandt echter in een slepende juridische strijd. Jarenlang is de familie in touw om haar onschuld te bewijzen.

De documentaire volgt vader en moeder Sung en hun twee dochters die het bedrijf van hun ouders hebben overgenomen. De derde dochter is arts en nummer vier werkt als openbaar aanklager, maar zegt haar baan op als het familiebedrijf verdacht wordt.

Bekijk hier de tijden waarop dedocumentaire draait.


2. Beer is Cheaper than Therapy (gratis te bekijken)

beer-cheeper-than-therapy

Een 911-telefoontje van een medewerkster van een Subway-broodjeszaak die meldt dat een jongeman zich op het toilet door het hoofd heeft geschoten. Een reus van een kerel die vertelt dat hij zich op liet nemen omdat hij op het punt stond mensen op straat dood te slaan. Een jonge vrouw die in tranen is omdat ze haar depressieve man, die soldaat is, elke ochtend uit bed moet helpen.

De verhalen in Beer Is Cheaper Than Therapy schetsen een schrijnend beeld van oorlogsveteranen in psychische nood waarvoor geen plaats is in de machocultuur van het leger.

Bekijk de documentaire hier.


3. The Claim, the Search for Stolen Art from WWII

The Claim, the Search for Stolen Art from WWII

Nog regelmatig ontdekken musea of particulieren kunstschatten die door de Nazi's werden geroofd en worden de erfgenamen van mogelijke eigenaren opgespoord. De Restitutiecommissie adviseert deze erfgenamen en musea - die niet altijd staan te springen om hun kunstwerken af te staan.

The Claim volgt twee eisers: zestiger Lion Tokkie verwerkt zijn oorlogstrauma door zelf dossiers door te spitten op zoek naar iets dat zijn aanspraak op Isaac Israëls’ schilderij Kinderen op het strand, dat nu in een Arnhems museum hangt, kan ondersteunen. Maar hoe bewijs je dat precies dát exemplaar – Israëls schilderde meerdere strandtaferelen – boven opa’s buffetkast hing, als je alleen uit de jeugdherinneringen van je vader kan putten? Mevrouw Hamburger vluchtte als kind naar Zwitserland en woont daar nog steeds. Ze hoopt op restitutie van twee zeventiende-eeuwse portretten die in het gemeentehuis van Roosendaal hangen.

Bekijk hier de tijden waarop de documentaire draait.


4. Machines

machines rahul jain

Onder de Indiase miljoenenstad Surat vind je een industriegebied dat sinds de jaren zestig een enorme groei doormaakte. In een van de vele textielfabrieken in die industriële zone filmde Rahul Jain de dagelijkse, slopende gang van zaken. De fabriek is een omgeving waar mens en machine lijken samen te smelten. Het is er donker en bedompt, daglicht komt nauwelijks binnen. Het werk is loodzwaar en geestdodend, een werkdag duurt eindeloos. Diensten duren twaalf uur, ook voor kinderen. De lonen zijn extreem laag.

De regisseur laat aan de ene kant het geheimzinnige verbond tussen de arbeider en zijn product zien (de stoffen worden liefdevol behandeld), aan de andere kant zie je onder welke mensonterende omstandigheden er gewerkt wordt.

Bekijk hier de tijden waarop de documentaire draait.


5. The Four Year Plan (gratis te bekijken)

In 2007 werd de noodlijdende Londense voetbalclub Queens Park Rangers (QPR) aangekocht door enkele miljardairs, die daarmee de rijkste clubeigenaren ter wereld werden. Het doel? Van de Championship-competitie naar de Premier League. Het team wint, maar verliest nog veel vaker. Managers komen en gaan in vier jaar tijd.

De fans, die de eigenaars aan het begin uitbundig bedankten voor de redding van hun club, zeggen hun vertrouwen op en blijven weg bij de wedstrijden. Spelers verliezen hun vechtlust en waar aanvankelijk miljoenen werden uitgegeven, moet er uiteindelijk zelfs worden bezuinigd op bloemen. Een prachtige documentaire waarin de regisseur observeert en luistert, zonder zelf een rol te spelen.

Bekijk de documentaire hier.


6. Poor Us - An Animated History of Poverty (gratis te bekijken)

Hoe kan het dat we met zijn allen steeds rijker worden, maar er nog altijd mensen zijn die in extreme armoede moeten leven? Terwijl we toch al 2500 jaar proberen armoede uit te bannen.

De documentaire vol kleurrijke, humoristische animaties laat diverse historici, economen en kenners aan het woord over belangrijke momenten in onze geschiedenis die iets fundamenteels uitleggen over armoede en rijkdom. Van de prehistorie tot de kolonisatie van delen van Afrika en Zuid-Amerika. Want: welke mensen hebben belang bij de armoede van de ander?

Bekijk de documentaire hier.